När människokroppen blir spelplan för teknologiska framsteg

Tekniska Museet i Stockholm är Sveriges största museum för teknik och innovation, med interaktiva utställningar som utforskar allt från historisk teknik till framtidens innovationer. Hyper human handlar om människokroppen som spelplan för tekniska framsteg och ställer besökarna inför de etiska dilemman som framtidsvisionerna kan innebära.

Vår leverans

  • Grafisk identitet
  • Skyltar
  • Infografik
  • Digital interaktivitet
  • UX
  • Motion design
  • Animation

Utställningen Hyper Human kretsar kring medicinska och tekniska framsteg kopplade till människokroppen genom historien och i nutid. Besökaren vandrar genom en rumslighet delvis skapad av artificiell intelligens och i anslutning till utställningens olika avsnitt om exempelvis genmodifiering, AI, enhancements och nedfrysning för evigt liv finns transparenta och interaktiva ”dilemmastationer”. Här svarar besökaren på etiska frågeställningar kopplade till respektive ämne. Statistik över alla besökares svar presenteras i slutet av utställningen.

Spektra fick i uppdrag att göra utställningens grafiska form och visuella identitet, men utvecklade också de ”etiska stationerna” tillsammans med Tekniska Museet. Här får besökarna svara på etiska frågeställningar rörande kropp och teknik.

Spektra ansvarade för grafisk form, skyltar, rörlig grafik till filmer etc, men också utformningen, UX och den tekniska utvecklingen av de interaktiva stationerna. De etiska frågeställningarna blir en röd tråd genom hela utställningen.

Hyper Humans skyltar gjordes i huvudsak i transparent akryl där grafik och text frästes in och ljussattes.

Vid utställningens slut presenteras en sammanfattning av statistiken över besökarnas svar på de etiska frågeställningarna.